Niektoré rodiny idú po vyznačenej trase, iné si nájdu vlastnú cestu. Toto sú ľudia s modelom Land Rover Discovery.

Toto je originálne SUV. Pomáha vám žiť svoj život podľa vašich predstáv.

Nový, ale okamžite rozpoznateľný.

Discovery je výsledkom britskej vynaliezavosti a vznikol uprostred politických a hospodárskych turbulencií v 80. rokoch 20. storočia. Tím jeho tvorcov sa oprel o kreativitu.

Projekt podporil výkonný riaditeľ spoločnosti Land Rover Tony Gilroy. Bol presvedčený, že jeho tím dokáže vytvoriť nový typ vozidla pre zvedavé a aktívne rodiny, ktoré chcú spoločne cestovať na veľké vzdialenosti.

A nemýlil sa. Land Rover Discovery, uvedený na trh v roku 1989 v čase rastúcej prosperity a zmierňujúceho sa napätia studenej vojny, znamenal okamžitý úspech.

Tony a jeho tím vytvorili niečo, čo bolo viac než len súčet jednotlivých dielov. Bol skutočnou samostatnou hviezdou, aj keď zdieľal diely s modelom Range Rover a dizajnovo sa inšpiroval modelom Defender.

 

Zarytí nadšenci si možno všimli čelné sklo, dvere alebo veliteľskú pozíciu vodiča, ktoré poznajú vodiči modelu Range Rover, ale toto auto nevyzeralo ako Range Rover. Prvý Land Rover Discovery mal len dve dvere a nemal kapotu v tvare mušle.

 

Zadné dvere otvárané do boku s namontovaným rezervným kolesom pripomínali model Defender, rovnako ako svetlá Alpine na streche a gumové rohože. Napriek tomu to bolo niečo nové.

 

Výrazným prvkom bola stupňovitá strecha, ktorá vytvárala priestor pre tretí rad sedadiel. Spočiatku boli tieto dve voliteľné zadné sedadlá orientované do strán – vytvárali skvelý priestor na rozhovory medzi štyrmi očami.

 

Ak ste nechceli príplatkové sedadlá, v batožinovom priestore boli dve úložné schránky.

Land Rover Discovery pomohla odlíšiť aj výrazná grafika na karosérii, ako aj nová doplnková výbava v podobe dvoch strešných okien.

 

Zadné dvere mali charakteristicky tvarované okno s rezervným kolesom posunutým doprava. Pôvodný model Discovery bol primárne určený pre trhy s riadením na pravej strane, takže vodičom uľahčovalo cúvanie, keď sa pozerali cez rameno. Technológia kamier vo vozidle bola v tej dobe ešte veľmi vzdialená.

 

Do doby, než prišiel model Discovery 3, boli zadné dvere prepracované pre riadenie na ľavej strane. Zároveň bolo rezervné koleso premiestnené pod zadnú časť, kde je dodnes.

 

Už od začiatku sa model Discovery odlišoval interiérom. Pôvodný návrh, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Conran Design, bol plný sviežich nápadov a kreatívnych detailov.

 

Na trh bol uvedený v modrej farbe Sonar Blue, neskôr pribudla béžová farba Bahama Beige. Jeho súčasťou bola aj taška na rameno namontovaná na zadnej strednej konzoly.

 

Po rozopnutí tašky ste v nej našli príručku majiteľa s tipmi na jazdu v teréne a informáciami o servise a opravách na celom svete. Od začiatku sa vždy predpokladalo, že majitelia modelu Discovery budú žiť v súlade s názvom modelu a budú objavovať.

 

Model Discovery sa sústredil na životný štýl vašej rodiny – chodiť na výlety a podnikať veci. Pri prvom modeli Discovery to bolo ešte jasnejšie vďaka prvkom, ako bol poťah strechy s úložnými vreckami a sieťkami.

Nikdy to však nebolo len o kabíne. Pod kapotou sa od začiatku skrýval motor, ktorý menil pravidlá hry.

Nový motor 200TDi s priamym vstrekovaním paliva bol presne tou kombináciou výkonu a spotreby, ktorú hľadali mnohé rodiny. Hoci niektorí si namiesto neho vybrali legendárny motor V8.

Land Rover Discovery bol odolný a praktický v akejkoľvek podobe. Dokázal to tým, že osem rokov súťažil v náročnej celosvetovej sérii terénnych dobrodružstiev Camel Trophy.

Neskôr sa vozidlá Discovery zúčastnili na podobne náročnej súťaži G4 Challenge. Discovery bol vozidlom pre tých zvedavých a tu sa to naplno otestovalo.

Model Discovery II sa predstavil v roku 1998 s päťdverovou karosériou vhodnou pre rodiny. Niektoré z týchto rodín chceli s výnimočnými schopnosťami aj o niečo väčší luxus. Získali ich v podobe modelu ES s koženými sedadlami a klimatizáciou.

Veľa sa zmenilo aj vo vnútri. Vďaka novým technológiám, ako bola trakčná kontrola a regulácia jazdy dolu svahom, bol model Discovery v teréne ešte schopnejší.

Systém regulácie jazdy dolu svahom sa vyvinul do systému Land Rover Terrain Response, ktorý bol predstavený v modeli Discovery 3 v roku 2004. Je unikátny tým, že umožňuje vodičovi vybrať si z ponuky možností, ktoré zaručujú výnimočnú priechodnosť terénom.

Vďaka tomu model Discovery 3 urobil obrovský krok vpred. Rovnako ako jeho brilantný industriálny dizajn, ktorého forma nasleduje funkčnosť v mimoriadne príjemnej miere.

 

V tom čase sa model Discovery stal obľúbenou voľbou pre kráľovskú rodinu.

 

Model Discovery sa stal obľúbeným vozidlom na jazdeckých podujatiach po celom svete. Obľúbili si ho všetci, ktorí potrebovali skutočnú ťažnú silu. Pripájali sa k nemu lode, pretekárske autá a špičkové kempingové vybavenie.

 

Bolo TO – a stále je – naozajstné vozidlo na naozajstnú zábavu. Na spontánne rodinné výlety.

 

Vďaka vynikajúcemu riešeniu karosérie vedel Land Rover Discovery vždy skvele využiť priestor. V tretej generácii boli sedadlá pre sedem dospelých osôb orientované dopredu a cestujúci na zadných sedadlách teraz nastupovali a vystupovali cez zadné dvere, nie cez dvere batožinového priestoru.

 

Model Discovery 4 z roku 2009 posunul úroveň luxusu a technológií ešte ďalej. Zavedenie voliteľného kamerového systému okolia znamenalo, že cúvanie s pohľadom cez rameno sa mohlo stať minulosťou.

 

Land Rover Discovery zostal vo svojej podstate vozidlom, ktoré je určené na to, aby ste vyrazili von a podnikali veci. V roku 2012 sme prirodzene oslávili výrobu miliónteho exemplára jazdou z Birminghamu do Pekingu.

Dva roky potom prišiel na trh Land Rover Discovery Sport. Najväčší rodinný prieskumník získal svoju vlastnú rodinu.

Model Discovery Sport ponúka sedem sedadiel na ploche, ktorá nie je väčšia ako v existujúcich päťmiestnych prémiových SUV, a v rámci udržateľnej vízie moderného luxusu je k dispozícii ako elektrický hybrid.

Piata generácia modelu Discovery z roku 2016 predstavila nový dizajnový jazyk modelu Discovery Sport aj v rámci plnohodnotnej sedemmiestnej verzie.

Rodina Land Rover Discovery dnes spája výnimočnú dizajnovú evolúciu s všestranným a inteligentne riešeným interiérom, ktorý typicky stelesňuje ducha rodinného dobrodružstva už viac ako 30 rokov.

Komfort a konektivita pre každého. Dizajn zameraný na človeka a technológie sú rovnako nekompromisné ako priestor a praktickosť.

Model Discovery je jedným z najschopnejších a najvšestrannejších luxusných sedemmiestnych SUV na svete.

Je originálom od roku 1989 a vždy bude predstavovať radosť z cestovania a spoločných zážitkov.

VYTVORENÝ PRE RODINY

Model Discovery bol vytvorený so zameraním sa na rodinu a je dokonalým rodinným SUV.

VYTVORENÝ PRE RODINY

Model Discovery bol vytvorený so zameraním sa na rodinu a je dokonalým rodinným SUV.

PRESKÚMAJTE MODEL DISCOVERY

Closeup of rear view Discovery on sea side

DISCOVERY

Sedemmiestna sofistikovanosť.

Discovery Sport outside of glass house

DISCOVERY SPORT

Na vaše ďalšie dobrodružstvo.