Range Rover je jednou z popredných britských luxusných značiek na svete. Od roku 1970 ide príkladom prostredníctvom originality a ukážkového dizajnu.

 

Spoločnosť sa zrodila v časoch zmien a vytvorila nový druh vozidla – vozidlo, ktoré sa dokáže vydať kamkoľvek, no zapadne všade. Od červeného koberca až po vidiek, každý člen rodiny Range Rover naďalej stanovuje nové štandardy luxusu.

 

Charles Spencer King vedel, že svet prechádza zmenami. Experimentálne prúdové autá, na ktorých pracoval v 50. rokoch, neposkytli odpoveď, no v „Spenovej“ hlave sa už zrodil ďalší nový spôsob cestovania.

 

Spen King, dobrodružná duša, ktorej strýkovia Maurice a Spencer Wilksovci zostrojili pôvodný Land Rover, absolvoval nespočetné množstvo náročných jázd v teréne.

 

Náročné expedície neboli pre každého. Spen to pochopil: jeho genialita spočívala vo vytvorení niečoho, čo stále viac ľudí hľadalo – kombináciu terénnych schopností s výkonom na ceste a moderným dizajnom.

Spen King identifikoval nový rušný životný štýl spájajúci kariéru, rodiny a rekreačné aktivity. Range Rover, ktorý pre túto klientelu predstavil v roku 1970, sa nedal porovnať s ničím iným. 

 

Tvar, ktorý načrtol Spen a doladil David Bache, posunul vozidlo do novej éry, nielen do nového desaťročia.

 

Bolo to majstrovské dielo priemyselného dizajnu, ktoré bolo tak dobre prijaté, že ho vystavili v múzeu Louvre v Paríži. Takáto pocta sa nedostala žiadnemu inému vozidlu.

 

So svojou véčkovou kapotou, súvislou okennou líniou a delenými dverami batožinového priestoru nemal impozantný Range Rover konkurenciu. Nespochybniteľné však boli aj jeho schopnosti, stály pohon všetkých štyroch kolies, kotúčové brzdy a výkonný motor V8.

 

Interiér Range Rovera bol nielen moderný ale zameriaval sa aj na dizajn – s jedinečnou polohou za volantom a kabínou s tvarmi a materiálmi, ktoré sú úplne vzdialené od tradičného prístupu s drevom a chrómom.

 

Range Rover, inovatívny už od začiatku, bol navrhnutý na ovládanie jednou rukou – vrátane dverí batožinového priestoru a palivovej nádrže. Jeho charakteristickým znakom boli páčky na oboch stranách predných sedadiel. Vodič tak mohol pohodlne sklopiť sedadlo spolujazdca, aby pustili cestujúcich dozadu.

 

Móda nasledovala svet umenia a zamerala sa na Range Rover, počnúc luxusným modelom In Vogue z roku 1981. Jednorazovo vytvorená pre módne fotenie v Biarritzi sa stala prvou limitovanou edíciou značky a čitatelia časopisu sa dožadovali metalického laku „Vogue Blue“, klimatizácie a piknikového koša. 

 

Nasledovali ďalšie dve edície In Vogue, kým sa stal Vogue stálym modelom. Existovali aj ďalšie limitované Range Rovery. Dizajnér Lord Linley dal meno mimoriadne vzácnej verzii s ručne vyrobeným interiérom na mieru, ktorý pomohol vytvoriť. 

 

Členovia kráľovských rodín a ďalší vplyvní lídri na celom svete prijali Range Rover hneď od začiatku a nadviazali vzťahy, ktoré trvajú dodnes. State Review Range Rover s hybridným pohonom, ktorý bol vytvorený v roku 2015 pre zosnulú kráľovnú Alžbetu II., stelesňuje hlboké spojenie značky s jej najvýznamnejšími klientmi.

 

Ak si chcú lídri zachovať náskok, musia sa vyvíjať. Štvordverový Range Rover preto prirodzene nasledoval originál. Potom jeho inžinieri opäť zmenili hru. 

 

Išlo o prvý pohon 4x4 na svete vybavený antiblokovacím brzdovým systémom ABS. A prvé vozidlo s elektronickým protipreklzovým systémom a automatickým elektronickým vzduchovým odpružením.

 

Model druhej generácie, ktorý bol predstavený v roku 1994, priniesol viac priestoru a vylepšené vzduchové odpruženie – pre kultivovaný pocit, pre ktorý je Range Rover taký známy, na ceste aj v teréne. Okrem toho bola zavedená služba „Autobiografia“, ktorá ponúka ručné záverečné úpravy farby a čalúnenia interiéru a jedinečné možnosti výberu laku. Túto úroveň luxusu, ktorá bola doteraz v prípade SUV nevídaná, dnes ponúka služba Range Rover SV Bespoke Service.

 

Jedinečný systém Terrain Response značky Range Rover bol predstavený počas tretej generácie, ktorá bola prišla na trh v roku 2001. Systém Terrain Response spája desaťročia know-how pre všetky terény do jedného intuitívneho ovládacieho systému. Je to ako mať poruke odborníka na jazdu, ktorý vám pomôže čo najlepšie využiť bezkonkurenčné schopnosti Range Rovera.

 

Aj jeho schopnosti na ceste urobili obrovský skok vpred. Kvalita jazdy Range Rovera vždy zodpovedala tradičným autám. Teraz to bolo na úrovni luxusných áut.

Štvrtá generácia Range Rovera z roku 2012 spojila silu a ľahkosť tak, ako nikdy predtým – v podobe prvého celohliníkového SUV na svete. Výkonný elektrický hybrid po prvýkrát ponúkol tichý pohon s nulovými emisiami.

 

Dnešný Range Rover pokračuje v tejto pokrvnej línii a ide príkladom s úchvatnou modernosťou a bezkonkurenčnými schopnosťami. Je skonštruovaný s ohľadom na bezkonkurenčnú dokonalosť, od reproduktorov novej generácie s potláčaním hluku v hlavových opierkach až po riadenie všetkých kolies, ktoré zabezpečuje najmenší polomer otáčania zo všetkých súčasných modelov. 

 

Mimoriadne exkluzívne verzie naďalej zostávajú charakteristickým znakom značky. Range Rover SV Carmel Edition pre rok 2023 bol zhotovený pre vybraných klientov v USA a ponúka matný bronzový exteriér a špičkovú štvormiestnu kabínu SV Signature Suite s elektricky vysúvateľným stolíkom Club Table a integrovanou chladničkou.

 

Tento Range Rover piatej generácie stojí na čele celej rodiny. Jedinečný, no rozpoznateľne príbuzný – každý člen má véčkovú kapotu a plávajúcu strechu, ktoré ho spájajú s pôvodným modelom z roku 1970.

Začalo to, keď sa v roku 2005 objavil Range Rover Sport, ktorý bol reinterpretáciou svojho originálu. Toto drsné, nekompromisné a dramatické luxusné výkonné SUV kombinuje výnimočný komfort a kultivovanosť s dynamickými schopnosťami v kabíne, ktorá obklopuje vodiča a pripomína športové vozidlo. Range Rover Sport SV je najrýchlejší Range Rover všetkých čias.

 

Spoločnosť Range Rover potom znova vytvorila ďalší nový druh vozidla. Range Rover Evoque z roku 2010 bol prvým luxusným kompaktným SUV na svete. Je zbavené nepotrebných prvkov, sofistikované a charizmatické. Ide príkladom v meste s plug-in elektrickým hybridným pohonom pre efektívnu a nenáročnú jazdu.

 

Štvrtý člen rodiny, Range Rover Velar s krásnymi proporciami, sa v roku 2017 vsunul medzi Range Rover Evoque a Range Rover Sport. Jeho redukovaný dizajn je zaujímavý a žiadaný – čisté vyjadrenie moderného luxusu. 

 

Vďaka viac ako 50-ročnému vývoju vytvára spracovanie Range Rovera najikonickejšiu a najvyhľadávanejšiu rodinu luxusných SUV na svete – so zážitkami len pre pozvaných. Range Rover House ponúka exkluzívne útočisko pre klientov a hostí v niektorých z najexkluzívnejších lokalít sveta, od talianskych Álp až po kalifornské pobrežie.

 

Každý dom – starostlivo navrhnutý pod vedením hlavného kreatívneho riaditeľa prof. Gerryho McGoverna OBE – stelesňuje luxusnú, modernistickú a relevantnú filozofiu dizajnu Range Rover a zároveň odráža miestne a kultúrne trendy a udalosti.

 

Jadrom tejto vízie moderného luxusného dizajnu je udržateľnosť. Preto je každé vozidlo Range Rover dostupné ako elektrický hybrid. Nová éra sa začne, keď sa v roku 2024 predstaví plne elektrický Range Rover, ktorý bude dodaný klientom v roku 2025.

VIAC PRÍBEHOV RANGE ROVER

VÝBAVA BATOŽINOVÉHO PRIESTORU

Zistite, ako viedli k inováciám jedinečné perspektívy a integrácia počítačového dizajnu s klasickými technikami spracovania dreva.

Sound speaker of the Range Rover Evoque

ZVUKOVÝ SYSTÉM MERIDIAN

Šou spoločnosti Meridian sa nedá s ničím porovnať. Zistite, ako naše partnerstvo s výrobcom špičkových zvukových systémov pomohlo optimalizovať zážitok z počúvania vo vozidlách Range Rover.

PRESKÚMAJTE RANGE ROVER

Side view of the parked car

RANGE ROVER

Dokonalá rafinovanosť a luxus.

Range rover sport carpathian grey parked in parking area

RANGE ROVER SPORT

Drsný, dramatický, nekompromisný.

Range Rover Velar with glass background

RANGE ROVER VELAR

Sofistikovaná elegancia.

Side View of Range Rover Evoque

RANGE ROVER EVOQUE

Charizmatický a sebaistý.