Šoférovanie a hudba je úžasná kombinácia. Vydať sa na cesty so svojimi obľúbenými skladbami je jedným zo skutočných pôžitkov života.  

 

Umelci od Billie Eilish po Willieho Nelsona sa podieľajú na vývoji špičkových zvukových systémov spoločnosti Meridian, ktoré sa montujú do všetkých modelov značiek Range Rover, Defender, Discovery a Jaguar.

 

Zvukové systémy v autách prešli dlhú cestu. Kedysi sa v nich používali dorábané hudobné prehrávače (zvyčajne na kazety) a reproduktory. Často sa síce generovalo veľa hluku, ale kvalita zvuku bola vždy hrozná. 

 

Keď sa štandardne dodávané audiosystémy stali samozrejmosťou, dizajnéri automobilov stanovili pevné body pre umiestnenie reproduktorov a zosilňovačov. Odborníci na zvuk sa potom uchádzali o prácu na dodanie hardvéru. Niet divu, že väčšina kabín áut bola hudobnou nočnou morou. 

 

Partnerstvo JLR so spoločnosťou Meridian, britským výrobcom špičkových audiosystémov so sídlom v Cambridge, to pomohlo zmeniť. Bolo to jedno z prvých partnerstiev, kde mala audio spoločnosť významné slovo pri navrhovaní kabíny vozidla s cieľom optimalizovať hudobný zážitok. Partnerstvo začalo v roku 2010 pri modeli Range Rover Evoque a teraz sú jeho súčasťou všetky vozidlá spoločnosti JLR.

„Meridian zastáva veľmi holistický prístup,“ hovorí Samantha Morris, manažérka spoločnosti Meridian pre spoluprácu s JLR. „Pozeráme sa na vozidlo ako na celok, a nielen na zvukový systém. Úzko spolupracujeme so všetkými inžinierskymi a dizajnérskymi tímami spoločnosti JLR, vrátane materiálov kabíny, používateľského rozhrania, dizajnu kabíny, výberu materiálov, dodávateľov hardvéru a dokonca aj tímov NVH (hluk, vibrácie a tvrdosť). 

 

„Všetky majú veľký vplyv na zvuk a celkový zážitok zákazníka. Počas celého procesu sme konzultovali každý jeden krok, aby mohli vozidlá poskytovať optimálny zvukový zážitok."

 

Automobilový inžinier z Meridian, Samuel Smith, je bývalý bubeník a profesionálne hral na akustickú gitaru vo veku 17 rokov. Hudba bola vždy súčasťou jeho života. Vyštudoval hudbu a nahrávanie zvuku a pred dvoma rokmi nastúpil do spoločnosti Meridian.  

 

„So spoločnosťou JLR máme skvelý vzťah,“ hovorí Samuel. „Pracujeme spolu už tak dlho, že ľudia v spoločnosti JLR vedia, čo od vozidiel očakávame, vrátane toho, kde by mali byť umiestnené reproduktory. Samozrejme, vždy sa vyskytne nejaká výzva, najmä keď sa snažia urobiť niečo nové. A práve vtedy sa náš vzťah s inžiniermi stáva skutočne dôležitým. My sa cítime ako súčasť ich tímu, oni zasa ako súčasť toho nášho.”

Filozofia moderného luxusu spoločnosti JLR zmenila aj dizajn kabíny, čo ovplyvnilo zvukové systémy. Samantha hovorí: „Pred niekoľkými rokmi boli reproduktory robustné a značkové. V súčasnosti sú s konceptom moderného luxusu oveľa diskrétnejšie a často skryté za novými typmi látok, aby poskytovali veľmi čistý estetický vzhľad. A to je výzva. Myslím si, že riešenie týchto problémov a inovácie sú najvýznamnejšou devízou spoločnosti Meridian.“

 

Rôzne modely predstavujú rôzne výzvy. Samuel hovorí: „Model Defender má drsný úžitkový nádych, hoci má znaky veľmi moderného luxusu. Najväčšou výzvou bolo, že sme nemohli použiť toľko reproduktorov. V kabíne boli potrebné držadlá, úložné priestory a priehradky na dverách, čím sa zmenšil priestor pre reproduktory...“ Model Defender používa jeden z menších systémov Meridian s menším počtom reproduktorov [15 v systéme Meridian Surround Sound, 11 v systéme Meridian Sound: Pre porovnanie, model Range Rover ich môže mať až 36]. 

 

„Museli sme vyvinúť fantastický a veľmi pôsobivý zvukový systém, ktorý bude zákazníkov stále tešiť – no s menším počtom reproduktorov,“ hovorí Samuel. „Podarilo sa nám to. Boli tu však aj iné výzvy. Defender má okrem toho viac reflexných povrchov. Viac plastov a kovov a menej plyšového koberca. Rôzne materiály majú rôznu odrazivosť a vo všeobecnosti sú plyšové povrchy, ako je koberec, koža a peny mäkké na dotyk, z hľadiska kvality zvuku lepšie ako tvrdé, odrazivejšie povrchy, ako je sklo, kov a plast – hoci je potrebné nájsť rovnováhu medzi odrazivými a neodrazivými materiálmi. Zohľadňujeme to pri ladení systémov, aby sme sa uistili, že kvalita zvuku je vždy optimálna.“

 

Špičkové ladiace nástroje zahŕňajú najnovšiu technológiu RE-Q, ktorá inteligentne optimalizuje zvukový systém podľa presnej akustiky prostredia počúvania. Ukázala sa ako neoceniteľná pri vývoji zvukových systémov pre Defender.

 

Ľudia z Meridianu vám povedia, že auto môže byť náročné prostredie z hľadiska kvality zvuku. Samuel hovorí: „Sú tu dobré body. Vieme, kde sedia ľudia, takže to pomáha pri ladení. Naladíme tiež všetky sedadlá, aby si mohol skvelý zvukový zážitok vychutnať každý. Na druhej strane je v kabíne auta veľa skla a iných reflexných plôch. A reproduktory sa len zriedka nachádzajú v ideálnej pozícii pre poslucháčov. Sú tu aj tlaky na úsporu veľkosti a hmotnosti. A to je výzva. Je však pozoruhodné, čo môžeme dosiahnuť s neuveriteľnými technológiami, ktoré máme.” 

 

Hudba musí znieť autenticky. To je prioritou všetkých zvukových systémov Meridian. „Hudbu musíte počúvať tak, ako to zamýšľal umelec,“ hovorí Samantha. „Musí to byť živé a autentické. To je základný étos nášho podnikania.“

Užitočným nástrojom je tu technológia 3D priestorovej scény Trifield. Zabezpečuje, aby všetky nástroje a interpreti zneli realisticky. Digitálna presnosť (Digital Precision) spoločnosti Meridian tiež zaisťuje zachovanie najjemnejších detailov každej skladby.

 

Rozhodujúci test autenticity a kvality – a konečné odsúhlasenie každého zvukového systému – však vykonáva náš sluch. Obrovský zoznam skladieb, ktorý používajú inžinieri spoločnosti Meridian, obsahuje všetky možné žánre na testovanie každého typu hudby. Samuel spomína niekoľko obľúbených. „Existuje skladba s názvom Season’s Trees od Danger Mouse a Norah Jonesovej, ktorá je naozaj dobrá na testovanie ponorenia a obklopenia, ktoré získate od našich upmixerov. Skladba Awake od Tycha je navyše skvelá na testovanie plynulosti basov.“

 

Ďalšími favoritmi Meridianu sú skladby Lost Cause od Billie Eilish („svižné bicie a ostré vokály“), Moonlight in Vermont od Willieho Nelsona („detailné vokály a jasne umiestnené nástroje“) a Beethovenova Symfónia číslo 9 („skvelá dynamika a fantastický príklad plného rozsahu orchestra“).

 

A obľúbené vozidlá od spoločnosti JLR z hľadiska celkového hudobného zážitku? Samuel menuje špičkový Range Rover, pretože je to dokonalosť, ale aj 11-kanálový Defender, „ktorý ukazuje, aký subjektívny môže zvuk byť“: „Je to jeden z našich systémov najnižšej kategórie, ale jeho počúvanie vás dokonale zabaví a upúta“.    

 

Podľa Samanthy to je Jaguar I-PACE: „Páči sa mi intímnejšia kabína a zvuk je podľa mňa veľmi pohlcujúci.” 

 

Uvádza tiež unikátny batožinový priestor Range Rovera, kde môžete sedieť na pohodlnej čalúnenej lavici otočenej dozadu. Aktivujte špeciálne namontované zadné reproduktory a vychutnajte si hudbu buď v režime piknik sediac na sedadle, alebo v režime párty, keď stojíte pri zadnej časti auta. „Kvalita hudby je prekvapivo dobrá. Táto šou sa nedá s ničím porovnať.“

VIAC PRÍBEHOV RANGE ROVER

Range Rover old cars parked

PRÍBEH RANGE ROVER

Preskúmajte, ako ide Range Rover príkladom prostredníctvom originality a ukážkového dizajnu od roku 1970.

VÝBAVA BATOŽINOVÉHO PRIESTORU

Zistite, ako viedli k inováciám jedinečné perspektívy a integrácia počítačového dizajnu s klasickými technikami spracovania dreva.

PRESKÚMAJTE RANGE ROVER

Side view of the parked car

RANGE ROVER

Dokonalá rafinovanosť a luxus.

Range rover sport carpathian grey parked in parking area

RANGE ROVER SPORT

Drsný, dramatický, nekompromisný.

Range Rover Velar with glass background

RANGE ROVER VELAR

Sofistikovaná elegancia.

Side View of Range Rover Evoque

RANGE ROVER EVOQUE

Charizmatický a sebaistý.